Blogindlæg:

Er du introvert, ekstrovert eller ambivert?

16. oktober 2020

"Han er ekstrovert, hun er mere introvert" - er ofte vendinger vi bruger i beskrivelser af os selv og andre. Samfundet har for stort fokus på personlighedens yderpoler, men de fleste mennesker befinder sig faktisk i en gråzone, som er en blanding af de to typer - det vi kalder ambivert.

Hvordan vil du helst tilbringe en lørdag aften?

Foretrækker du at sidde i sofaen med næsen i en god bog? Eller vil du hellere deltage i en stor fest med masser af mennesker? Vil du til hver en tid svare ja til eksemplet med bogen, ja, så er du formentlig introvert. Vil du altid hellere til fest, er du sandsynligvis ekstrovert. Men hvad nu hvis du nogle gange foretrækker en rolig læseaften og andre gange vil feste natten lang med dine venner? Ja, så er du muligvis en del af det store flertal af befolkningen, som er ambivert. Altså en blanding af de to personlighedstyper.

Ekstroverte personer får energi af at være sammen med mange mennesker og mister energi af at være alene. Introvert personer foretrækker alenetid eller socialt samvær i små grupper og helst med nogle, de kender i forvejen. Ambiverte personer foretrækker både introverte og ekstroverte aktiviteter, men væl­ger fra gang til gang. Husk at introvert ikke behøver betyde, at en person er genert og socialt akavet, og ekstrovert betyder ikke nødvendigvis, at en person snakker til overskydende og ikke lytter.

Hverken en fugl eller en fisk...

De ambiverte er lidt oversete, fordi de hverken er "fugl eller fisk", men lige midt i mellem. De kan både nyde socialt selskab uden at blive drænet af det, og de kan lade batterierne op ved at sidde hjemme og læse en god bog. Som ambivert er du ikke så bundet af præferencer som de intro- og ekstroverte. Du er mindre tilbøjelig til automatisk at have et bestemt mønster og vil som regel svare, at det afhænger af festen eller bogen. De ambiverte tager flere ting i betragtning.

Som ambivert kan du både være lyttende og skære igennem, når det er nødvendigt. Ambiverte er gode til at tænke, mens de taler, men de er måske ikke så åbne omkring sig selv og om, hvordan de har det, som ekstroverte

Uddannelse i at tolke og arbejde med personprofiler

På vores certificeringsforløb hos e-stimate består uddannelsen bl.a. i arbejde med nuancerne i en personprofil - og lige præcis samfundet fokus på ydrepolerne fordrer, at vi arbejder meget med at personlighedstræk ikke er et enten eller.

Bag hvert personlighedstræk er en normalfordeling - dvs. at vi faktisk nuancerer hvert personlighedstræk i flere fordelinger og hvor midten afspejler den ambiverte zone. Desuden fokuserer vi også på kombinationen af flere personlighedstræk og hvad det betyder i forståelsen af os selv og andre.

Hvad bruges profilerne til?

Profiler anvendes både til udvikling, rekruttering, coaching, talentudvikling og meget andet - og for mange er det et rigtig godt og konkret værktøj. Certificeringen giver et solidt fundament - både hvad angår det teoretiske og den praktiske anvendelse.

Læs også...

Vil du gerne høre mere om vores forskellige HR-værktøjer?

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld vores populære nyhedsbrev omkring personlighedspsykologi og adfærd.