Blogindlæg:

Oplevelser fra en farverig kursusdag

30. september 2021

Scenen er sat. På en let overskyet og mild efterårsdag ved Skanderborg Sø befinder vi os på den obligatoriske kursusdag i e-stimates certificeringsforløb. Velkommen til en dag fyldt med grøn, gul, rød og blå. Følelsesmæssige indtryk, højlydte grin og nysgerrige blikke, handlekraft og naturligvis en snert af struktur og overblik.

Jeg er nu engang pænt gul, så lad mig tillade mig ydmygt underholde dig lidt om mig selv og mit møde med de andre deltagere på denne farverige kursusdag i september.

Jeg har set frem til i dag! Du ved, det fysiske møde med rigtig, levende mennesker, måske et par håndtryk, helt klart direkte øjenkontakt. Efter så mange måneders menneskeligt afsavn grundet en vis pandemi, ser jeg frem til at kunne berige min dag med energien fra andre mennesker og tilmed blive klogere på mig selv og på den personnuancerede farvepalette, som danner baggrund for hele dagens strabadser.

Jeg ser altså ikke mig selv som "festens midtpunkt”, så jeg vil rigtigt gerne bytte med ”jeg holder af at skabe orden”

Vi starter med en – i hvert fald for mit vedkommende – sjov ice-breaker til at komme hinanden lidt ved. Vi trækker fem fuldstændigt tilfældige kort med entent gule, røde, blå eller grønne udsagn, som vi bliver bedt om at prioritere i forhold til, hvad der passer bedst (og mindst) til os.

sjov ice breaker Dialogkort

Og nu skal vi gå på bytterunde blandt komplet fremmede personer og italesætte, hvorfor vi gerne vil bytte et givent kort til ”noget bedre”. Snakken bryder ud i et splitsekund og vi afbrydes kun af at blive sendt videre rundt i manegen, indtil tiden er gået og vi tilnærmelsesvis ubevidst har krænget vores inderste opfattelser omkring vores egen personlighed ud til mennesker, vi aldrig har talt med før. Og det helt uden, at det gjorde ondt eller var noget, vi opdagede, vi gjorde.

”Big Five” og humor i skøn forening

Vi fortsætter dagen med det teoretiske fundament til personprofilværktøjet. Vi hører om ”Big Five – The Five Factor Model”, som med et evolutionspsykologisk afsæt er den internationalt mest anerkendte model og referencerammen i forskningsverdenen. Det giver personprofilværktøjet ekstra ”tyngde” og vi arbejder her med menneskets personlighedstræk, som med empirisk dokumentation kan reduceres til fem grundlæggende hovedfaktorer.

Vi afviger ikke fra farverne, men vi piller i løgets lag – vores handlemønstre og adfærd og vi splitter modellen op i langt mere nuancerede facetter inden for hver af de fire farver og viser det netop mere dybdegående i testen og profilværktøjet.

Løbende tilsættes små drys af spidsfindigheder og iagttagelser omkring vores individuelle, firefarvede og meget mundrette ”cirkumpleksmodel”.

Den stålfaste røde kaptajn, der skuer mod horisonten og sætter kursen for hele skibet – ham som med energi, selvtillid og styrke sørger for, at vi kommer i mål. Og ham, som køber den hurtige blærerøvsbil og formår at få fartbøde både til og fra sit møde, da han har svært ved at lære af sine fejl.

De entusiastiske gule på dækket, som sætter sejlet, elsker at udforske verden, søge mod nye destinationer og møde nye mennesker. Dem, som siger ja til fire ting på samme tid, og har svært ved at begrænse sig i en hel VERDEN af muligheder.

Skibet

De sociale og empatiske grønne nede i kabyssen, som serverer en kop varm kakao, når vindene blæser omkuld på dæk. De stabile, loyale og imødekommende, som rummer andres utålmodighed og råberi, da de for alt i verden ønsker at være en del af flokken. De husker at spørge, om du ikke lige skal have en varm trøje på, inden du går op igen. Og træder du dem over tæerne, får du det også at vide – fingervridende akavet eller som en spidsfindig hvisken til sidemanden, når du går ud af lokalet.

Og om de disciplinerede blå soldater i maskinrummet, hvor ALT spiller max. For ”har vi ikke fuldkommen styr på tingene, har vi ikke styr på noget som helst”! De eftertænksomme, afdæmpede mennesker, som sørger for at skibet er i tip-top stand med velsmurte maskiner. De omhyggelige vanemennesker, som spiser fisk om torsdagen hvert evig eneste år på ferien på Mallorca, fordi, det er det vi gør om torsdagen, når vi er på Mallorca.

Alt bliver sat i perspektiv og måske også en smule karikkeret på spidsen. Men det er slående morsomt (og pinligt), som det passer på os alle hver især. Både de åbenlyst positive sider – og vores skyggesider.

Jeg er unik! …Er jeg ikke?

Tilfældighederne vil, at vi i denne forsamling er rigtigt mange røde og gule profiler samlet. En enkelt blå indrømmer, at han er mere udadvendt i dag, da der er et kendt ansigt blandt deltagerne. Så snakken og energien er høj ved frokostbordet og ved hver eneste lille pause i løbet af dagen. En relativt rød type lukker ned for sniksnakken, så vi kan komme i gang, videre, med mere "spændende snak" – det næste mål.

Trods vi ikke kender hinanden, har vi en fælles indgangsvinkel - profilerne. Mange (alle!) forsøger at forudsige egne profiler og har en klar indre fornemmelse af, hvor vi ligger i den "interpersonelle cirkumpleks model" - de røde, gule, grønne og blå facetter. For vi rummer jo alle farverne i hver vores egen, næsten unikke, kombination.

Vi taler om teamprofiler, tilbagemeldinger og øver os på hinanden. Og inden dagen rinder ud, får vi til opgave at gætte en frivillig deltageres profil, ved at skubbe ham rundt på den store, runde måtte ud fra hans udsagn på vores online kursusdag og ting, som han har sagt og gjort i løbet af dagen. Han mener bestemt, at han er blå og struktureret – og også meget gul og udadvendt. Vi har svært ved at få ham overbevist om, at han er ret rød i hans profil. I hvert fald at dømme ud fra de udvendige iagttagelser, vi har gjort os. Det er en sjov ”diskussion” at skulle iagttage, observere og gætte ud fra vores handlemønstre og væremåde. Og det er en øjenåbner både for ham, som for os andre.

Den forfattende gule (og grønne) profil bag denne farverige erindring kører således mættet på indtryk og sansninger hjem fra en udbytterig dag i den Skanderborgensiske skov. Nogenlunde tilstrækkeligt føler jeg mig således klædt på til det praktiske arbejde, der venter på den sidste del af certificeringen – vel vidende om, at alverdens teori ikke kan gøre det ud for erfaring, og at øvelse gør mester.

Tina Rosenvinge

Skrevet af Tina Rosenvinge

Deltager på certificering i september 2021

Læs også...

Vil du gerne høre mere om vores forskellige HR-værktøjer?

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld vores populære nyhedsbrev omkring personlighedspsykologi og adfærd.