Blogindlæg:
Gør teamet mere effektivt
10. juli 2024
De fleste har hørt udtrykket: 2+2=5. Dette udtryk beskriver at produktivitet og iderigdom stiger når man er flere personer. Dog er det ikke givet, at det bliver bedre bare fordi der kommer flere personer ind i teamet. Forskellighed er en styrke – men kun når og hvis, der er gensidig respekt for forskellighed i teamet.
Kendskab
Alle i et team bør kende hinanden godt. Vi oplever ofte en person udbryde: ”Gud, det vidste jeg ikke om dig”, selvom de to har været kolleger i endog meget lang tid. Hvis kendskabet til kollegaerne i teamet er lavt, vil der ofte kunne opstå kommunikationsbrist, misforståelser og interpersonelle konflikter der går ud over teamets effektivitet – derfor er kendskab til teamkollegaerne en vigtig del af teamudviklingen.
Når teamet opnår større kendskab til hinanden, giver det ofte disse fordele:
1: Gensidig forståelse
Øget gensidig forståelse betyder, større tryghed og mindre usikkerhed om kollegaers intentioner. Hvis der f.eks. er optræk til uenighed og der er lavt kendskab til kollegaens profil, vil den enkelte ofte tænke: ”Hvad er der galt med ham? ”. Er der et fornuftigt kendskab til kollegaens profil, vil tankegangen oftere være ”Hvad mon jeg har misforstået, hvad skal jeg gøre anderledes”.
2: Større forpligtigelse
Hvilket betyder, at når en kollega sender en opgave videre til en anden, tænker man i større udstrækning på at have gjort sin egen del af opgaven ordentlig færdig, så det bliver nemt for kollegaen at tage over. Der vil i et sammenspillet team være større villighed til at hjælpe hinanden.
3: Hensigtsmæssig fordeling af opgaver
Både faglige kompetencer og personlige kompetencer/personlighed og interesser er her i spil. Der vil være fokus på, hvem der er bedst til at løse den konkrete opgave – fremfor hvem der plejer at løse opgaven. Og ved nye opgaver at sætte fokus på hvem opgaven ligger bedst for, hvem der er mest motiveret – fremfor ”hvem har tid lige nu…”
4: Større forandringspotentiale
Forskning viser at komplementære team er bedre til at udvikle løsninger og nye ideer. Komplementære på faglige kompetencer – men især på personlighed.
Kombinationen af et stærkt psykometriske grundlag og et intuitivt forståeligt design (farver) skaber de bedste betingelser for forståelse og effektivitet i arbejdet med person- og teamprofiler.
Når 2+2 bliver til 5
Vi har alle forskellig personlighed, og vi opfatter situationer på en anden måde end vores kollegaer. Derfor er det vigtigt, at skabe en forståelse for, at der kan være flere opfattelser af konkrete situationer – der er ingen, som har al viden i verden, og derfor kan ingen være sikker på at have ”løsningen”. Alle i teamet skal respektere, at det er godt at høre andres synspunkter, og at der er flere måder til at nå de fastlagte mål.
For at arbejde mest effektivt med teamudvikling anbefaler vi derfor, at der tages udgangspunkt i teamets samlede profil og i det enkelte teammedlems profil – og med afsæt i den enkeltes personlige styrker.
For at arbejde mest effektivt med teamudvikling anbefaler vi derfor, at der tages udgangspunkt i teamets samlede profil og i det enkelte teammedlems profil – og med afsæt i den enkeltes personlige styrker.
Vi har alle forskellig personlighed, og vi opfatter situationer på en anden måde end vores kollegaer. Derfor er det vigtigt, at skabe en forståelse for, at der kan være flere opfattelser af konkrete situationer – der er ingen, som har al viden i verden, og derfor kan ingen være sikker på at have ”løsningen”. Alle i teamet skal respektere, at det er godt at høre andres synspunkter, og at der er flere måder til at nå de fastlagte mål.
Trin 1: Forståelse for værdien af forskellighed
En grundlæggende forståelse af forskellighed og drivkræfterne bag vore handlinger er vigtig. Her er personprofiler og teamprofiler begge gode. Begge profiler er med deres farvekoder enkle og effektive at anvende. Farverne gør det let at forstå, og alle vil hurtigt få indsigt i hvem de selv er og hvem deres kollegaer er, og hvad de forskellige personligheder har af betydning for det indbyrdes samarbejde og for kommunikationen i teamet. Farverne gør det desuden let at huske kollegaernes profil – det sikrer anvendelse i praksis
Trin 2: Forholde sig til sig selv
Det bør sikres, at den enkelte ”hviler” i sin profil, og at eventuelle spørgsmål er besvaret. Herefter kan arbejdes med at det enkelte teammedlem forholder sig til sig selv, baseret på profilen. Dette f.eks. ved at arbejde parvis eller i grupper med gensidig præsentation af egne styrker ”På en god dag” – og meget gerne også med hvordan det kan udvikle sig ”På en dårlig dag”. Den enkelte kan også præsentere sig selv overfor hele teamet. At sætte ord på egen personlighed sikrer at teammedlemmer får en autentisk oplevelse af kollegaer.
Trin 3: Arbejd konkret med teamprofilen
Ny viden skal forankres – det kan gøres med konkrete ”teamøvelser i farve”. Det er vigtigt at teamøvelser anvender og respekterer styrkerne i alle 4 farver/styrker! Uhyggelig meget teambuilding formår slet ikke det – de fokuserer ofte kun på 2 af de 4 styrker.
Trin 4: Det videre arbejde med teamudvikling
Der er mange muligheder for at arbejde videre herfra. For eksempel lære at læse andres farve/personlighed, lære at ”lytte i farve”, farvebaseret feedback, forskellige reaktioner under pres. En anden mulighed er at teamet arbejder med strategier, planer og indsatsområder for den videre udvikling af teamets effektivitet. Dette besluttes ud fra de konkrete behov.
e-fivefactor profilen
Vi anbefaler e-fivefactor profilen som er baseret på Femfaktormodellen. Det er en empirisk funderet personlighedsmodel og den internationalt mest anerkendte personlighedsmodel. Profilen kan ligeledes genereres som en Teamprofil med flere personer.
Lidt om e-stimate international
Hos e-stimate leverer vi professionelle profil- og testværktøjer til rekruttering og udvikling. Vores værktøjer er lette at forstå og bruge i praksis, samt omsætte til værdi. Vi leverer testkoncepter, der er fagligt velfunderede og opdaterede til den nyeste viden på området. Vi sikre de bedste forudsætninger i arbejdet med profil- og testværktøjer for vores kunder og understøtter dem løbende med markedets bedste kundeservice.
Læs også...
Fem fif til profiloverlevering
BLOGINDLÆG
En afgørende del af din rolle som konsulent er at mestre kunsten at overlevere personprofiler. Dette går ud over blot at præsentere fakta; det handler om at skabe en meningsfuld dialog, hvor både du og fokuspersonen aktivt deltager og opnår et dybere indblik i personlighedens kompleksitet.
Personlighedstest – dialogværktøj til rekruttering og medarbejderudvikling
BLOGINDLÆG
Personlighedstest er ofte en fast del i rekrutterings- og udviklingsforløb i mange virksomheder. Derfor ved mange, hvad en personlighedstest er, og mange har også fået udarbejdet deres egen profil i deres jobliv. Som profil- og testudbyder kommer her vores bud på, hvad personlighedstests bidrager til...
Vil du vide mere om personprofiler og perfektionisme?
Læs mere om perfektionismens bagsider og eventuelle metoder til at være mindre perfektionistisk i artiklen fra Harvard Business Review her.