FC Midtjyllands coach Rene Petersen på akademiet har i snart et år arbejdet med klubbens talenter. Større selvindsigt, fokus på styrker og udviklingsområder er nogle af de områder, hvor e-stimates personprofilerne hjælper spillerne.
Af Martin Dons

I snart et år har FC Midtjyllands talenter på Akademiet arbejdet med at effektivere og optimere deres bevidste og ubevidste adfærd. Rød, gul, grøn og blå er nøglefarverne i de e-stimate personprofiler, som Rene Petersen, der er tidligere professionel håndboldspiller og uddannet mastercoach og mentaltræner, har lavet på klubbens U17- og U19-hold.

– Mange af de unge spillere har klare mål om, at de vil spille på de store stadions, men det er ikke altid, at de er bevidste om vejen dertil. De har følelsen af, at de nogle gange lykkes og andre gange ikke lykkes, men de ved ikke hvorfor. Vi skal skabe en større bevidsthed om, hvorfor det lykkes. En måde, at gøre det på, er at finde ud af, hvornår de er gode, og hvornår er de mindre gode, siger Rene Petersen fra Prevent.

Spillerne indeholder alle farverne, og derfor handler det om at kende sig selv så godt, at man ved, hvornår man skal gå i sin mentale værktøjskasse og grave de forskellige farver frem. E-stimate-profilen kan også vise et uudnyttet potentiale, som spillerne ikke var klar over.

Styrker den mentale egenkapital
Det, der er interessant, er at finde den gyldne middelvej, så man når sine mål. Det er de nogle gange ikke bevidste om. De følger bare en instinktiv ubevidst adfærd, der måske ikke er gavnlig for dem, siger Rene Petersen, der udover en række sportsfolk også har arbejdet med en række erhvervsledere og virksomheder, da det er nemt omsætteligt til erhvervslivet og derfor også brugbart uden for kridtstregerne.

I den proces, som stadig er i fuld gang i FC Midtjylland, har der allerede været fremgang at spore, fortæller coachen. Det handler om at styrker den ”mentale egenkapital”.

– Det, vi har oplevet, er, at spillerne har fået større bevidsthed om, hvad der skal til for, at de når deres mål. De er blevet mere selvledende. Spillerne er blevet langt bedre til i højere grad at kunne motivere sig selv og hinanden til at holde fokus på deres styrker og dermed sikre en mere strømlinet vej til deres individuelle og fælles mål, siger Rene Petersen.

En af de spillere, som Rene Petersen har arbejdet med, er Johannas Madsen, og U19-spilleren mærker tydeligt, hvordan det har hjulpet ham, at han kender sig selv endnu bedre.

Bundniveauet er hævet
For mig har det givet en accept af, hvem jeg er. Man skal ikke lave om på den, man er, men arbejde med sine udfordringer og være bevidst om, hvad der er godt og dårligt for en. Hvis det ikke fungerer for mig, er jeg blevet bedre til at komme tilbage på sporet og blive målrettet igen. Mit bundniveau er blevet højere, siger Johannes Madsen.

Han er begejstret for arbejdet med Rene Petersen, som har præsenteret en helt ny verden for fodboldtalenterne.

– Det har været anderledes, men rigtig godt at arbejde med profilerne. Det har givet hver enkelt et større kendskab til sig selv, og vi har fået et større kendskab til hinanden, så vi ved, hvordan vi bedst muligt hjælper hinanden. Nogle har brug for vejledning og et klap på skulderen, mens andre har brug for hårdere ord, siger Johannes Madsen, der spiller på FC Midtjyllands U19-hold.

Udover U19-holdet er der også blevet lavet profiler på U17-hold, ligesom alle trænerne også har fået lavet en profil.