Faglig artikel:

Farvesymbolik - farvepsykologi

Hvad betyder rød?

Personer med markante røde personlighedstræk har grundlæggende meget stor selvtillid og tro på egne evner. Som det mest naturlige i verden går de ind til arbejdsopgaverne med en stålfast tro på, at de kan løse dem optimalt. Måske har du svært ved at følge med de røde? For mange ting "går stærkt" hos de røde personer. De er oftest utroligt hurtige til at tage beslutninger – de elsker at bevæge sig hurtigt, og det vil oftest være dem, der presser på, holder fokus og tager styringen, når de er sammen med andre.

De vil på arbejdspladsen ofte have høje ambitioner og ønsker at positionere sig, så de får indflydelse. De er gode til at have overblikket – og uddelegerer oftest opgaverne, da de har en instinktiv god sans for, hvordan man mest effektivt når i mål med projektet. De skaber med andre ord handling og sørger for, at der bliver eksekveret på tingene.

Det er naturligt for dem, at planer er til for at blive realiseret, og de er sublime til at holde fast i de mål, de sætter sig – for målet helliger altid midlet! De kan i deres iver let komme til at tromle igennem og glemme at involvere de andre i processen. Deres ofte medfødte konkurrencegen og behov for at skabe resultater gør, at de er mere målrettede end de fleste andre. Alle mål skal opnås og indfries, og de går gerne langt (og hårdt) efter at opnå det – jo hurtigere, jo bedre.

Røde nøgleord: Kraftfuld, målrettet, handlekraftig, driftig, selvstændig, bestemt, ambitiøs, dynamisk, overbevisende, beslutsom, viljestærk, resultatorienteret, hurtig, tidsbevidst og konkurrenceminded.

Hvad betyder gul?

Personer med markante gule personlighedstræk er drevet af nysgerrighed og elsker at udforske verden. Der er markant nytænkende, idérige og gode til at tænke ud af boksen. De elsker, når der sker forandringer og sætter gerne gang i nye ting. Derfor vil de også kede sig, hvis der bliver stilstand.

Lysten til at opnå indsigt hører til i farven gul og personer med markant gule personlighedstræk har tendens til at reflektere over sig selv og andre. De gule elsker at udforske verden, de opsøger nysgerrigt viden og fascineres af nyskabelser, er åbne overfor nye og kreative input og idéer. De er herudover ofte ”festens midtpunkt” og underholder gerne sine omgivelser. De gule tager initiativ og viser engagement og drive – og de oprigtigt glade, når du hopper med på vognen og udviser det samme. De vil gerne gøre en god handel men har respekt for, at modparten også skal have noget ud af det. De tænker også på de menneskelige aspekter og relationer og ikke kun på aftaler, økonomi og tekniske data.

I mødet med den gule person vil du opleve, at han eller hun taler højt, hurtigt og entusiastisk – og ganske sikkert meget. Det er sjældent kedeligt at følge med, for den gule skifter hyppigt toneleje og varierer stemme og kropssprog. De har ofte en god fortællesans og kan på dramatisk og medrivende vis fortælle erfarne anekdoter og opdigtede historier.

Gule nøgleord: Idérig, spontan, udadvendt, selskabelig, talende, glad, åben, forandringslysten, energisk, entusiastisk, fleksibel, inspirerende, optimistisk, kreativ og kommunikerende.

Hvad betyder grøn?

Vi mennesker stræber efter at skabe sociale relationer, bindende forhold og at drage omsorg for dem, der står os nær. Meget tyder på, at vi instinktivt søger at skabe sociale relationer til andre ud fra en grundlæggende trang til at høre til i en gruppe. Denne trang til at danne relationer, samarbejde om opgaven, hjælpe hinanden, være indfølende hører overordnet til i den grønne farve.

Personer, som har markante grønne personlighedstræk, har en tendens til at ville drage omsorg for andre. De er åbne for følelser og skrøbelighed, og de giver sig hen i tilhørsforhold med en imødekommende og venlig tilgang. De grønne vil oprigtigt gerne lære andre mennesker at kende og forstå deres omverden. De møder dig med smil og varme og er gode til at huske personlige ting om dig. Ligesom de både forstår og respekterer dig og dine personlige grænser.

De grønne ønsker harmoni på arbejdspladsen, de har fokus på menneskers trivsel, og de vil gerne have gode relationer til kolleger og andre omkring sig. De er ofte lidt forsigtige af natur og vil gerne undgå at være til besvær. De kan være mere påvirket af pres og uro på arbejdspladsen end andre og blive påvirket af personlige konflikter – også selvom de ikke selv er direkte involveret.

Grønne nøgleord: Stabil, loyal, imødekommende, venlig, rolig, pålidelig, hensynsfuld, behagelig, menneskeorienteret, tålmodig, forudsigelig, stabil, holdspiller, diskret, udviser omtanke og er god til at lytte.

Hvad betyder blå?

Personer med markante blå personlighedstræk har en stærk analytisk evne og de overvejer altid tingene og scenarier meget grundigt inden handling. De er omhyggelige af natur, gode til at arbejde systematisk og til at skabe struktur. Regler, systemer og normer er til for at blive overholdt - og er der forventninger til dem, kan du regne med, at de forsøger ihærdigt at leve op til dem.

Vi mennesker har altid haft brug for at have kontrol over vores situation og at forsvare os selv, vores kære, vores ejendele eller vores holdninger. Evnen til at forsvare og kontrollere er en god og helt igennem nødvendig mekanisme til at sikre vores overlevelse. Den gør os forsigtige over for ting eller mennesker, vi ikke kender, hvilket beskytter os imod farer. Driften til at forsvare og kontrollerer hører til i farven blå.

De har det bedst med kendte opgaver - og hvis ikke opgaven er kendt, så foretrækker de at læse op på stoffet frem for at begive sig ud i for mange ubekendte. De er gode til at overveje situationer og konsekvenser, før de kaster sig ud i noget. Når de så har påbegyndt en opgave eller projekt er de typisk meget vedholdende og disciplinerede. De kan lide at fordybe sig og er reflekterende af natur. De typisk mere tilbageholdende, private og introverte - og trives ofte godt i eget selskab.

Blå nøgleord: Omhyggelig, struktureret, systematisk, detaljeorienteret, logisk, metodisk, disciplineret, vedholdende, eftertænksom, reflekterende, tilbageholdende, introvert og afdæmpet.

Læs også...

Vil du gerne høre mere om vores forskellige HR-værktøjer?

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld vores populære nyhedsbrev omkring personlighedspsykologi og adfærd.

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Du vil modtage e-mails om certificering, ny viden om personlighedspsykologi, test & adfærd og tilbud på kurser, der gør dig dygtig(ere) til rekruttering og personudvikling.

*Betingelser: Ved tilmelding accepterer du betingelserne og accepterer, at e-stimate kan sende mig info omkring webinar pr. mail og behandle mine personoplysninger i overensstemmelse med deres vilkår for behandling af personoplysninger. Samtykket kan altid trækkes tilbage ved at kontakte os.

Læs vores privatlivspolitik her

Jeg accepterer at blive tilmeldt e-stimates nyhedsbrev
Blogindlæg inspiration