Faglig artikel:

Grit – et mål for generel jobpræstation

Naturlige talenter fejler sommetider i at indfri deres fulde potentiale, hvorimod individer med mindre talent opnår nogle helt utrolige ting. Ifølge Angela Duckworth, som står bag begrebet om Grit, skyldes dette faktorer som passion og vedholdenhed. Det er de to elementer, som tilsammen udgør Grit, og som tilsammen skaber det der skal til for at få os mennesker til at levere en stabil og dedikeret indsats på den lange bane.

Det handler ikke om talent

Grit handler ikke om talent. Talent er, hvor hurtigt man er i stand til at forbedre sine evner, og dette har naturligvis en betydning. Men det er anstrengelse, der opbygger disse evner, og gør evnerne produktive. Uden anstrengelse er talent ikke andet end uindfriet potentiale. Og uden anstrengelse er evner ikke andet, end noget man kunne have gjort, men bare ikke gjorde. I psykologien er Grit en positiv, ikke-kognitiv egenskab baseret på et individs udholdenhed for en bestemt indsats kombineret med motivationen for et bestemt langsigtet mål. Denne udholdenhed fremmer overvindelsen af forhindringer eller udfordringer, der optræder på vejen for gennemførelse og tjener som en drivende kraft i realiseringen af resultater.

West Point er et af de steder, hvor Duckworth har undersøgt sammenhængen mellem Grit og succes. West Point er et amerikansk militærakademi, som kører et usædvanligt krævende program for kadetter, og hvor frafaldsraten er høj. Forinden programmets start gennemførte alle kadetter Grit-testen. Grit-score måles gennem et spørgeskema, hvor man vurderer sig selv ud fra forskellige udsagn relateret til langsigtet vedholdenhed. På sidste dag i programmet var der 71, der var faldet fra. Ved nærmere undersøgelse af de enkelte deltagere, viste det sig, at det hverken var talent, atletisk evne, eller karakterer, der kunne adskille dem der gennemførte, fra dem der ikke gjorde – det var derimod Grit. Dem der i starten umiddelbart syntes som de mest talentfulde, var ikke nødvendigvis dem der stod tilbage i sidste ende. Dette er ikke kun tilfældet for kadetter på West Point, men det er ligeledes tilfældet i mange andre kontekster.

Det afgørende er anstrengelse og vedholdenhed. Det afgørende er Grit

Vedholdenhed forudsiger bedst succes

Angela Duckworth har gennem flere undersøgelser, i mange forskellige kontekster, fundet, at Grit-scoren er en stærk prædiktor for succes. En høj Grit-score forudsiger dem, som aldrig giver op. Duckworth har længe holdt fast på vigtigheden af passionen – at brænde for det man laver – som en forudsætning for at Grit fungerer. Det viste sig dog, at Duckworths egen Grit skala ikke rigtigt måler på passion, men i stedet udelukkende måler på forskellige aspekter af langsigtet, fokuseret og stabil arbejdsindsats, og blot antager at det leder til udbrændthed hvis ikke der er passion til at drive begejstringen.

Siden er flere kritikere kommet på banen, og der er bred enighed om at vedholdenheden, at kunne holde snuden i sporet på den lange bane, er hvor guldet ligger.

Måling af Grit

Hos e-stimate har vi derfor lavet et trækbaseret gritmål, som følger med udviklingen på området, og som derfor inkluderer følgende 4 personlighedstræk:

- Ambitioner (langsigtet og målrettet orientering, der kan prioritere og ofre noget)

- Selvdisciplin (At udholde ubehag for at opnå mål)

- Pligtopfyldenhed (At leve op til regler, forventninger, aftaler og løfter)

- Impulskontrol (At ignorere fristelser for at opnå mål)

De fire personlighedstræk rummer både de tre højdespringere når det kommer til prædiktiv validitet på trækniveau (ift. jobpræstation), samt impulskontrol som et stabiliserende træk. Forestil dig et cykelløb: Uanset hvor hurtigt og længe du kan cykle, kan det være ligemeget hvis du hele tiden vælter på cyklen.

Hos e-stimate arbejder vi med måling af Grit både indenfor rekruttering og elitesport. Grit, kombineret med en IQ test, giver et meget stærkt afsæt for, at kunne vurdere en persons evne til at levere succesfulde præstationer bredt set. Dette er særlig interessant i en samfundsudvikling, hvor rutineopgaver i stigende grad automatiserer og overtages af kunstig intelligens. Evnen til at kunne bruge sit potentiale i et videnssamfund er derfor helt afgørende.

Hvis samme person også evner at indgå effektivt i samarbejdet med andre, så peger det på at der er tale om en kandidat eller en medarbejder, som man bør overveje at gøre meget for at rekruttere eller fastholde i organisationen.

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld vores populære nyhedsbrev omkring personlighedspsykologi og adfærd.

Er du nysgerrig på ny viden, tips og inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Du vil modtage e-mails om certificering, ny viden om personlighedspsykologi, test & adfærd og tilbud på kurser, der gør dig dygtig(ere) til rekruttering og personudvikling.

*Betingelser: Ved tilmelding accepterer du betingelserne og accepterer, at e-stimate kan sende mig info omkring webinar pr. mail og behandle mine personoplysninger i overensstemmelse med deres vilkår for behandling af personoplysninger. Samtykket kan altid trækkes tilbage ved at kontakte os.

Læs vores privatlivspolitik her

Jeg accepterer at blive tilmeldt e-stimates nyhedsbrev
Blogindlæg inspiration