Grit – passion og vedholdenhed

Naturlige talenter fejler sommetider i at indfri deres fulde potentiale, hvorimod individer med mindre talent opnår nogle helt utrolige ting. Ifølge Angela Duckworth, som står bag begrebet om Grit, skyldes dette faktorer som passion og vedholdenhed. Det er de to elementer, som tilsammen udgør Grit, og som antages at adskille de succesfulde fra de ikke-succesfulde.

 

Det handler ikke om talent

Grit handler ikke om talent. Talent er, hvor hurtigt man er i stand til at forbedre sine evner, og dette har naturligvis en betydning. Men det er anstrengelse, der opbygger disse evner, og gør evnerne produktive. Uden anstrengelse er talent ikke andet end uindfriet potentiale. Og uden anstrengelse er evner ikke andet, end noget man kunne have gjort, men bare ikke gjorde.

I psykologien er Grit en positiv, ikke-kognitiv egenskab baseret på et individs udholdenhed for en bestemt indsats kombineret med lidenskaben for et bestemt langsigtet mål (en stærk motivation for at nå et mål). Denne udholdenhed fremmer overvindelsen af forhindringer eller udfordringer, der optræder på vejen for gennemførelse og tjener som en drivende kraft i realiseringen af ​​resultater.

Grit handler således om passion og vedholdenhed for langsigtede mål. Hvad vi opnår, afhænger af vores Grit. I forbindelse med succes, har der, ifølge Duckworth, været et alt for stort fokus på talent, hvilket har overskygget den simple sandhed om, at det blot handler om at arbejde dedikeret for det, man er passioneret omkring, og aldrig give op selvom man møder modgang.

Grit-scoren forudsiger bedst succes

Angela Duckworth har gennem flere undersøgelser, i mange forskellige kontekster, fundet, at Grit-scoren er en fantastisk prædiktor for succes. En høj Grit-score forudsiger dem, som aldrig giver op. Dem der bliver ved med at arbejde hårdt for deres mål – og gør det, fordi de brænder for det, de laver, og fordi det samtidig giver mening for andre mennesker. Et større formål er det, der driver motivationen.

West Point er et af de steder, hvor Duckworth har undersøgt sammenhængen mellem Grit og succes. West Point er et amerikansk militærakademi, som kører et usædvanligt krævende program for kadetter, og hvor frafaldsraten er høj. Forinden programmets start gennemførte alle kadetter Grit-testen. Grit-score måles gennem et spørgeskema, hvor man vurderer sig selv ud fra forskellige udsagn relateret til passion og vedholdenhed. På sidste dag i programmet var der 71, der var faldet fra. Ved nærmere undersøgelse af de enkelte deltagere, viste det sig, at det hverken var talent, atletisk evne, eller karakterer, der kunne adskille dem der gennemførte, fra dem der ikke gjorde – det var derimod Grit. Dem der i starten umiddelbart syntes som de mest talentfulde, var ikke nødvendigvis dem der stod tilbage i sidste ende. Dette er ikke kun tilfældet for kadetter på West Point, men det er ligeledes tilfældet i mange andre kontekster.

Det afgørende er anstrengelse og vedholdenhed. Det afgørende er Grit.

 

Måling af Grit

Hos e-stimate arbejder vi med måling af Grit både indenfor rekruttering og elitesport. En Grit test, kombineret med en IQ test, giver det bedste databaseret afsæt for, at kunne vurdere en persons evne til at levere succesfulde præstationer. Dette er særlig interessant i en samfundsudvikling, hvor rutineopgaver i stigende grad automatiserer og overtages af kunstig intelligens. Evnen til at kunne bruge sit potentiale i et videnssamfund er derfor helt afgørende.

Hvis samme person også evner at indgå i samarbejdet med andre i en, så er det uden tvivl en kandidat eller en medarbejder, som man bør gøre meget for at fastholde i organisationen.

 

Er du nysgerrig på at vide mere om Grit?

Så er du velkommen til at kontakte os, så deler vi gerne mere af vores viden om Grit